keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Pengar

Hej!

Ruotsissa rahayksikkö on tosiaan kruunu eli krona. Yhden kruunun lisäksi käytössä ovat 5 ja 10 kruunun kolikot sekä 20, 50, 100, 500 ja 1000 kruunun setelit. Muutamia vuosia sitten käytössä oli myös 50 ören kolikko, mutta se on niin pieni raha, että se poistettiin käytöstä.


Ruotsin kruunut on helppo muuttaa euroiksi lisäämällä eurojen määrään yhden nollan lisää, esimerkiksi 10€ on noin 100 kr. Vaihtoehtoisesti kruunut voi muuttaa euroiksi ottamalla yhden nollan pois. Tosiasiassa kurssi ei kuitenkaan ole ihan noin tasainen, sillä 10€ on oikeasti 92 kr ja 100 kr on 10,85€. Joissain vaatekaupoissa (esim. Monki) hintalapuissa lukee hinta sekä euroina että kruunuina, esimerkiksi 100SEK ja 10€. Tällöin siis eurohinta on halvempi ja sillä säästäisi sen 85 senttiä. Tämän takia musta tuntuu että Ruotsissa on vähän kalliimpaa kuin Suomessa!

Ylipäätään Ruotsin rahasysteemiin oli tosi helppo tottua, etenkin koska kruunuja on tullut käytettyä Ruotsin reissuilla ennenkin. Käännän hintoja edelleen euroiksi, mutta varmasti ajan myötä sekin ilmiö katoaa. Valuuttana kruunu on tosi looginen, sillä pienin raha tosiaan on yksi kruunu, joten ei tarvitse laskea desimaaleja samalla tavalla kuin euroissa. :-D

Tuleville vaihtareille: Ruotsissa tarvitset rahaa vähintään 200 € kuukaudessa. Huomio: vaikka Ruotsissa kouluruoka ja -kirjat eivät onneksi maksa mitään, monessa paikassa koulu korvaa matkakortinkin ja mä asun maalla ja mulla on silti mennyt oikeastaan enemmänkin. Varsinkin nyt aluksi, kun on pitänyt ostaa niin paljon kaikkea mitä ei edes tajunnut tarvitsevansa. Rahaa menee ihan kaikkeen: perus syömiseen tai vaikka talvivaatteisiin joita et saanut raahattua mukaasi Suomesta. Mä onneksi kävin kesällä töissä ja siksi mulla on jonkin verran rahaa omasta takaa, eli raha-asiat on täällä ihan kunnossa! :-)

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aattelitko missään vaiheessa sun vaihtovuotta käyä Tukholmassa? :-)

Petra kirjoitti...

Tänään!! Kerron tästä lisää myöhemmin ;-)

Reeta Hietalahti kirjoitti...

Tuli mieleen, että voisitko suomalaisen kortin omaavana maksaa tuotteen kortilla euroina? No ei varmaan onnistu, mutta kannattaa kysyä.

Petra kirjoitti...

En oikeen tajunnu :-D Mut periaattees ei sillä valuutalla oo mitään väliä koska se on kortilla maksaessa joka tapauksessa saman arvonen ja sieltä menee se summa joka tapauksessa, niillä on omat kurssit siihen, luulisin!