perjantai 31. lokakuuta 2014

Kultur

Tja!

Viimeinkin on aika esitellä Suuri Kulttuuripostaus! Tää on ollut tekeillä alusta lähtien, oon keräilly näitä juttuja vaikka kuinka pitkään. Mutta jossain vaiheessa, kun uusia juttuja ei juurikaan enää pompannut vastaan, motivaation puute iski. Nyt syyslomalla päätin kuitenkin ottaa itseäni niskasta kiinni ja tehdä tän valmiiksi. Pyydän siis anteeksi että tää tulee näin myöhässä. :-D

Oon ripotellut kulttuurieroja eri postauksiin alusta lähtien, mutta tässä siis kooste lopuista eroista Suomen ja Ruotsin välillä!


1. Ruotsalaiset tietää tosi vähän Suomesta, suomen kielestä ja suomalaisista.
Here's the deal. Suomella on kaksi suurta, tuttua naapuria: Venäjä ja Ruotsi (sori Norja). Mm. yhteinen lähihistoriamme Venäjän kanssa aiheuttaa suurimmalle osalle suomalaisista edelleen vihanpuistatuksia aika ajoin, joten Ruotsi on ilmiselvä vaihtoehto "ykkösnaapuriksi". Siksi me tiedetään niistä paljon, muka vihataan mutta salaa ihaillaan. Lisäksi se, että kaikki suomalaiset opiskelevat ruotsia vähintään sen kolme vuotta ja täten ymmärtävät kieltä edes jotenkuten, on suuri tekijä kulttuurintuntemuksen kannalta. Mutta Ruotsilla ei ole samaa suhdetta Suomeen. Nää ei tiedä meistä käytännössä yhtään sen enempää kun me tiedetään norjalaisista. Stereotypiat viinasta, saunasta ja koivuvastoista elävät vahvasti, ja monet onkin kysynyt multa onko ne todenmukaisia. Ja onhan ne aika. Mulle suuri hämmästyksen paikka oli se, kun huomasin että ruotsalaiset luulee olevansa todella ujo ja kylmä kansa. Täysin päinvastoin kuin mitä suomalaiset ajattelevat ruotsalaisista! Näiden on vaikea uskoa, kun sanon että ujous ja kylmyys täällä ei ole mitään verrattuna Suomeen. :-D Mutta kai se on pohjoisen juttu!

Lähes kaikki täällä osaa vähintään pari sanaa suomea: esimerkiksi yksi, kaksi tai ei saa peittää (lausuvat tyyliin eissapeitta). Jotkut osaa vähän hassumpia sanoja, kuten lakupiippu [laakkupiipu] tai hoitoaine. :-D Lukeminen, sanojen lausuminen sekä kirjoittaminen suomeksi on aivan mahdotonta näille, lisäksi hämmennystä aiheuttavat mm. tuplakonsonantit ja vokaalien suuri määrä. Myös mun sukunimi on täysin mission impossible!

2. Busseille ei viitata
Tää saattaa tietysti vaihdella eri puolilla Ruotsia, mutta ainakin täällä bussit pysähtyy aina jos pysäkillä on joku, vaikka se ei oliskaan tulossa kyytiin just siihen bussiin. Musta se on tosi ärsyttävää, koska välillä pysähdytään ihan turhaan. :-D Mutta ainakaan ei tarvitse huolehtia että bussi ajaisi ohi jos unohtaa viitata!

3. Kouluruoka
Ruotsissa on ilmainen, laadukas kouluruoka kuten Suomessakin. Joissain kunnissa pitää tosin kai maksaa ruuasta vähän, mikä on musta vähän kummallista. Mutta ruoka on pääasiassa tosi hyvää, sanoisin että jopa parempaa kuin Palmian pöperöt! Salaattivaihtoehdot on toisaalta täysin toivottomat, samat porkkanaraasteet ja kaalisalaatit joka päivä. Välillä on jotain erikoisempaa, mutta kaipaan kyllä Suomen vaihtelevaa salaattipöytää!

Mun koulussa on tavallisen ruuan lisäksi joka päivä herkullinen keittovaihtoehto, mikä on tosi ihanaa jossei tyyliin blodpudding maita. Näkkärivalikoima on valtava (sekä koulussa että kaupoissa!), mutta pehmeää leipää on myös aika usein tarjolla. Lisäksi veden vierestä saa juotavaksi myös vissyä. Täällä on myös aina tarjolla ketsuppia, salaatinkastiketta ja perinteistä puolukkahilloa.


Folkungassa ei ole käsipesupistettä ruokalan yhteydessä, joka on musta vähän ällöä. Västervikissä vieraillessamme huomasin, että siellä sellainen kuitenkin oli! Vaihtelee siis kouluittain kuten ehkä Suomessakin. Mä olen itse vaan niin tottunut helppoon, automaattiseen käsipesuun ennen ruokailua, että tuntuu tosi kummalliselta ettei sitä mahdollisuutta ole.

4. Fil
Ruotsissa ei myydä piimää ollenkaan, ja kun yritän selittää että juodaan surmjölk eli "hapanmaitoa", nää nyrpistää nenäänsä. Täällä sen sijaan filmjölk on todella suosittu maitotuote. Meillä Suomessa sitä ei tietääkseni ole laisinkaan. Paras selitys minkä voin siitä antaa on, että se on vähän niinkuin jugurtin ja piimän välimuoto, vaikka se oikeasti on täysin oma maitotuotteensa. :-D Sitä on eri makuisina ja toki maustamattomanakin, käytetään esim. aamupalalla myslin kanssa tai vaikka pelkälteen! Vaikka olenkin maistanut filiä ja ei se pahaa ole, käytän kyllä mielummin jugurttia. En ole vielä oppinut Ruotsin tavoille...

IMG_2316

5. Kivennäisvedet ja limut
Täällä juodaan Bonaquan ja Novellen sijaan Ramlösaa ja Lokaa. :-) Täällä on paljon ihania erilaisia makuja, joita en ole Suomessa nähnyt! Myös kummallisia löytyy: vanilijapehmiksen makuista vissyä ei tee mieli kokeilla...

IMG_2324

Limut tietysti ovat muuten samoja, mutta täällä ei oletettavastikaan myydä Fantan kilpailijana Jaffaa. Ruotsalaisilla on oma appelsiinilimumerkkinsä Zingo. Ei kyllä oo yhtä hyvää kuin perinteinen Jaffa. ;-)

6. Purukumi
Täällä suosituin purkkamerkki on Extra. Se on kyllä ksylitolpurkkaa ja ihan hyviä makujakin löytyy, mutta pussit on tosi pieniä ja koostumus on erilainen kuin Jenkkipurkalla, jota täällä ei myydä. It breaks my heart, kaipaan sitä niin paljon! Nyt tiedätte mitä toivon joululahjaksi...


7. Nuuska & tupakka
Suomessahan tuli muutama vuosi sitten voimaan laki, joka estää tupakkatuotteiden esilläolon kaupoissa. Ruotsissa tupakkatuotteet ovat edelleen monissa kaupoissa näkyvillä, ja etenkin nuuskakaapit ovat erittäin selvästi esillä. Lisäksi täällä on yksittäisiä kioskeja, joissa myydään vain tupakkaa, herkkuja ja uhkapelejä. Sellaisiin ei kyllä Suomessa törmäisi...


Nuuskaaminen täällä ei ole ihan niin yleistä kuin olin kuvitellut. Olin silti kyllä aika järkyttynyt kun näin ensimmäistä kertaa opettajani ihan muina miehinä tunkevan nuuskaa huuleen oppitunnin alussa. :-D

8. Kaupat
Ei R-Kioski, vaan Pressbyrån. Ei Alepa ja K-market, vaan ICA ja Coop. Ei Alko, vaan Systembolaget.


9. Alkoholi
Yritin kuumeisesti etsiä tietoa Ruotsin alkoholipolitiikasta ennen lähtöä, mutten löytänyt selvää vastausta mistään. Eikä mikään ihme, sillä se on todella kummallinen ja logiikka on musta aivan päätön! Mutta tässä se tulee.

Kaikkia yli 3,5% vahvoja alkoholijuomia voi ostaa ainoastaan Systembolagetista, jossa ostoikäraja on 20 vuotta. Tavallisissa ruokakaupoissa saa myydä alkoholijuomia 3,5% asti, ja niitä saavat ostaa 18 vuotta täyttäneet. Baareissa ja ravintoloissa kaikkien alkoholijuomien ostoikäraja on 18 vuotta.

10. Liikenneympyrät
Täällä on risteysten sijaan ihan järkyttävästi liikenneympyröitä ja niillä on kaikilla omat nimensä. :-D

11. Pojat
Kyllä, pakko myöntää että jätkät ovat täällä yleisesti ottaen paremmannäköisiä kuin Suomessa. ;-) Olen sanonut muutamille täällä, että Suomessa vitsaillaan että kaikki ruotsalaiset miehet ovat homoja. Kaikki ovat tyyliin nauraneet ja sanoneet "en ihmettele"! Miehet pitävät täällä paljon parempaa huolta itsestään.

12. Vitsailu
Täällä sarkastisen vitsin jälkeen sanotaan aina "jag skojar bara" eli "mä vaan vitsailen". Musta tuntui tosi kummalliselta että ihmiset tekee niin, sillä Suomessa kaikkien oletetaan tajuavan vitsi sanomattakin. Tuli vähän sellanen "luuleksä et mä oon tyhmä"-fiilis. :-D Aluksi kävi pari kertaa niin, että kun sanoin sarkastisen vitsin, joku luuli että olin tosissani koska en sanonut että vitsailen. Mutta nyt oon oppinut itsekin sanomaan vitsien perään "jag skojar bara"! Älkää siis ihmetelkö jos takaisin tullessani sanon sitä edelleen... Sen lisäksi saatan sanoa "mitä sanoit?" jos en kuule, koska täällä ei silloin kysytä vain "mitä?" kuten Suomessa, vaan "vad sa du?" :-D

Lopuksi eroavaisuuden sijaan hauska yhtäläisyys: irtokarkit! Uskokaa tai älkää, mutta irtokarkkihyllyihin ei törmää Suomen ja Ruotsin lisäksi kovinkaan monessa maassa. :-)


Mulle ei oletettavastikaan tullut mitään jäätävää kulttuurishokkia, koska osasin kieltä ja tiesin niin paljon asioita etukäteen. Mutta tottakai jokaisesta läheisestäkin kulttuurista löytyy paljon eroja, vaikka ne olisivatkin pieniä kuten liikenneympyröiden määrä! ;-)


Toivottavasti tykkäsitte tästä kulttuuripostauksesta! Kertokaa kommenteissa, mitä näistä jutuista ette tienneet etukäteen tai mistä muista jutuista oliks kiva kuulla vertailua! :-)

8 kommenttia:

Janina kirjoitti...

Hahah, täällä Norjassa ihmiset myös ajattelee olevansa tosi kylmiä ja vetäytyviä, ja ovat tosi ihmeissään kun sanon että Suomessa me ollaan vielä pahempia :-D Tän vuoden jälkeen kyllä katson meidän suomalaista luonnetta ihan toisin silmin....

Ehkä se yleinen iloisuus jotenkin vaikuttaa ulkonäköön, täälläkin pojat on jotenkin paremmannäköisiä... ;-)

Miten siellä muuten suhtaudutaan kouluruokaan? Suomessa musta jotenkin tuntuu että tyypit vähän karsastaa sitä, vaikka se ihan oikeasti onkin hyvää (nimimerkillä en jaksa enää syödä leipää lounaaksi joka päivä), onks siellä sama vai arvostetaanks sitä jotenkin eri tavalla? :D

Petra kirjoitti...

Niinpä!

Haha ehkäpä ;-)

Kyllä täällä melkein kaikki syö kouluruokaa ihan kunnolla. Aika vähän oon kuullut valitusta! Mut kyllä Suomessakin mun kokemuksen mukaan lukioon tultaessa ininä väheni huomattavasti, ehkä se on iästä kiinni. :-D

Iida kirjoitti...

Aika monet tiesin etukäteen, tuo alkoholipolitiikka on kyllä mielenkiintoinen..
Tuota vitsailuun liittyvää juttua en myöskään tiennyt. Jotenkin outoa, että pitää kertoa erikseen vitsailevansa. Suomalaisena vaikeaa ymmärtää.

Kiva postaus kaikin puolin!

Petra kirjoitti...

Vau, vaikuttavaa! Lähes kaikki nää asiat oli mulle nimittäin yllätyksiä :-D

Älä... Tosi kummallista!

Kiitos! :-)

Olavi Seppänen kirjoitti...

Hej igen!

Jäin seuraamaan blogia, sillä olen tänä vuonna ollut jotenkin erityisen kiinnostunut Ruotsin kulttuurista ja kielestä. Sun havainnot on mielenkiintoisia, etenkin tuo, että ruotsalaiset (yhä) uskoo olevansa ujo ja kylmä kansa! Oon nimittäin lukenut, että moinen käsitys on ennenkin ollut osa ruotsalaista omakuvaa. Erittäin mielenkiintoinen artikkeli, joka sivuaa aihetta, löytyy tästä:

http://edoc.hu-berlin.de/nordeuropaforum/2009-1/marklund-carl-83/XML/

Ehkä kyse tosiaan on jostain "yleisestä" pohjoisesta mielialasta, jota näiden leveyspiirien ihmiset vähitellen tuuppivat taemmas kansainvälistymisen edetessä?

Sitten on vielä tällainen seikka, josta olisi mukava kuulla "kenttätietoja", että onko ruotsalaisille erityisen tärkeää olla yhtä mieltä kaikesta? Pyritäänkö arjen tilanteissa välttämään konflikteja tarkemmin kuin meillä? Olen käsittänyt, että näin olisi, mutta en ole asunut Ruotsissa enkä tunne ketään sikäläistä – vaikea siis sanoa.

Petra kirjoitti...

Kiitos kommentistasi, kiva kuulla!

Ruotsalaisten kylmyydestä: mä luulen että se on pohjoisen juttu ylipäätään. Olen nimittäin kuullut muilta vaihtareilta, jotka ovat kotoisin Keski-Euroopasta tai jopa etelämmästä, että ruotsalaiset ovat hirvittävän ujoja ja kylmiä. Suomalaiselle se vain kuulostaa täysin absurdilta, koska ujous ja kylmyys täällä Ruotsissa ei ole lähelläkään Suomen tasoa.

Yhtä mieltä ei ole muiden kanssa oltava, mutta poliittinen korrektius on erittäin tärkeää. Tuo mainitsemani "jag skojar bara" liittyy juuri tuohon: ruotsalaisilla ei ole varaa ottaa edes riskiä että joku loukkaantuisi heidän sanomisistaan. Debatteja ja eriäviä mielipiteitä täällä löytyy joka lähtöön ja yleensä sellaiset tilanteet ratkaistaan järkevällä keskustelulla - jopa nuorten keskuudessa.

Toivottavasti sait riittävät vastaukset kysymyksiisi!

Olavi Seppänen kirjoitti...

Joo, kyllä tämä selkeytti asioita. Kiitos! Sitä jää vain miettimään, miten "pohjoisuuden" eri muunnelmat on kehittyneet: ruotsalaiset on varovaisia sanoissaan; suomalaiset vetäytyviä; venäläiset taas tunnetaan itsesäälistä ja fatalismista – mutta niillä on toisaalta räiskyvä temperamentti, mitä ei Pohjoismaissa juuri esiinny. Historia on jotenkin vienyt eri suuntiin...

Ja niin, lukijatoiveita: ruotsin kielestä olisi mukava kuulla lisää. Etenkin siis joitain merkittäviä eroja meidän kouluruotsin ja siellä puhutun kielen välillä, ja myös paikallisia murrepiirteitä (jos Linköpingin seudulla nyt juuri poiketaankaan rikssvenskasta).

Petra kirjoitti...

Aivan, mielenkiintoinen aihe! Kummallista miten joka kansalle on näyttänyt kehittyvän omanlainen muoto tälle pohjoiselle mielialalle.

Kuten täällä sanoisin: absolut! Yritän vääntää tuosta aiheesta videon, kieliasiat on niin paljon helpompi selittää puhumalla kuin kirjoittamalla.