lauantai 19. heinäkuuta 2014

25 dagar kvar: videoinlägg

Hejsan!

Sain viimeinkin tehtyä pienen videopostauksen: saatte kuulla kun puhun ruotsia! :-) Panostus ei oo kovin huima mutta toivottavasti kelpaa :-D

5 kommenttia:

Emmi kirjoitti...

Tosi kiva video! Paljon en mitään ymmärtänyt mutta sun ruotsi kuullostaa tosi hyvältä jo nyt! Harmittaa vähän, että mun ruotsin taidot eivät ole noin hyvät. :D Tsemppiä sulle Ruotsiin!

http://saludosdesdemexico.blogspot.fi/

Iida kirjoitti...

Moi!
Oli ihanaa ja yllättävää löytää blogisi, sillä olen itse lähdössä vuoden päästä myös vaihtoon Ruotsiin YFUn kautta. Jään innolla seuraamaan vuottasi Ruotsissa!

Toivottavasti saat perhetiedot pian. :)

Petra kirjoitti...

Emmi: Kiitos paljon! Samoin sulle Meksikoon. :-)

Iida: Eikä, vähänkö siistii!! Hyvä, nyt sulla on joku jolta sitten kysellä kaikkea mahdollista jos ja kun paniikki iskee :-D Onneks olkoon!

Jep, sitä mäkin toivon :-)

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaa aika feikiltä :D Mut jos toi on oikeesti luonnollista sulle, niin hieno homma. Mun on vaan hankala ymmärtää, että rikssvenska tulee jotenkin luonnostaan, kun koulussa kerta opetetaan suomenruotsia ja sulla on (ollut) suomenruotsalaisia ystäviäkin. Muutenkin toi suomenruotsi, jota yhdessä vaiheessa puhut, kuulostaa mun korvaan jotenkin sujuvammalta.

Itse olin briteissä vaihdossa ja sain tosi paljon hyvää palautetta, että puhuin omalla "aksentillani" ainakin alussa. Monet yritti jo alussa puhua ylivedettyä brittienkkua. Kyllähän se mullakin muokkaantui vuoden mittaan siihen suuntaan, mutta en kyllä kuullut keltään, että mun aksentti olisi jotenkin ärsyttävä vaan pikemminkin kivan eksoottinen.

Mutta tee ihan niin kun tykkäät. Pitää vaan ottaa huomioon, että se suomenruotsi on se kieli, mitä jatkossa tulet Suomessa todennäköisesti tarvitsemaan. Mulle henkilökohtasesti suomenruotsalaisena on ihan sama, palvellaanko mua esim. kaupassa suomeksi vai på rikssvenska, kummankin puhuminen lähinnä vituttaa. Vaikka enhän mä tiedä, mitä varten haluat ruotsia oppia ja aiotko esimerkiksi jäädä kokonaan Ruotsiin.

Toivottavasti sait selvää, en puhu suomea kovin hyvin.

Petra kirjoitti...

Kiitos kommentista!

Joo, mulla on tähtäimessä mahdollisesti ainakin opiskella Ruotsissa lukion jälkeen, kenties myös työskennellä ja asua siellä!

Mä aloin siis opiskella ruotsia ala-asteella. Koko peruskouluajan, eli ensimmäiset kuusi vuotta mun ruotsinopiskelusta, mun opettaja puhui riikinruotsia ja opetti meitä lausumaan ruotsia sillä tavalla. Siitä siis varmaan johtuu että riikinruotsi on suhteellisen luonnollista mulle, niin oudolta kuin se kuulostaakin. Vasta lukiossa, jossa olen nyt kaksi vuotta opiskellut, puhui opettaja suomenruotsia, samoin muut oppilaat. En uskaltanut enää puhua riikinruotsia, koska olisin saanut omituisia katseita. Muunmuassa siksi opin myös puhumaan suomenruotsia.

Tavallaan yritän riikinruotsin puhumisella jo nyt edistää sopeutumista ja kielen sujuvoitumista vaihtovuoden aikana. Mulle on aivan yhdentekevää puhunko mä suomenruotsia vai riikinruotsia (yhtä helppoa, yhtä vaikeaa). Tiedän varmasti, etten pystyisi puhumaan suomenruotsia koko vuotta, sillä kieli muuttuu samankaltaiseksi muiden puhujien kanssa, kuten sinullakin. Miksi siis puhuisin varta vasten suomenruotsia, jos kuitenkin puhun vuoden lopussa riikinruotsia? :-P