maanantai 15. syyskuuta 2014

Val 2014

Hallå!

Ruotsin vaalit 2014. Tässä postauksessa kaikki mahdollinen niistä!

Ruotsissa vaaleissa äänestetään ensisijaisesti puoluetta. Ehdokasta voi äänestää puolueen sisältä mutta se ei ole pakollista. Samalla kertaa eduskuntavaalien kanssa on kunnallisvaalit ja maakäräjäkuntavaalit. Todella yksinkertaista verrattuna Suomen vaaleihin, joissa äänestetään puolueen sisältä ehdokasta kunnallisvaaleissa ja eduskuntavaaleissa erikseen. Mutta samalla se on myös paljon isompi asia, sillä kaikki tapahtuu kerralla. Itse äänestyskin on erilainen: äänestyspaikalla on hirveä määrä kolmen värisiä papereita (esim. eduskuntavaaleihin keltainen paperi, kunnallisvaaleihin valkoinen) joissa lukee eri puolueiden nimiä. Niistä valitaan, mitä puoluetta halutaan äänestää ja jokainen erivärinen lappu laitetaan omaan kuoreensa. Jos ei halua ruksia ketään tiettyä henkilöä, koko äänestyksessä ei tarvita kynää laisinkaan.

Ruotsin puolueet ja Suomen "vastinepuolue" (vaikka eroja tietysti on):
Socialdemokraterna - Sosiaalidemokraatit
Moderaterna - Kokoomus
Miljöpartiet - Vihreät
Sverigedemokraterna (ei kuvassa) - Perussuomalaiset
Folkpartiet - RKP
Vänsterpartiet - Vasemmistoliitto
Centerpartiet - Keskusta
Kristdemokraterna - Kristillisdemokraatit
Feministisk initiativ - ei vastinetta.

Maanantaina oli kaikkien Linköpingin kunnallisten lukioiden yhteinen vaalikeskustelu Saab Arenalla. Siellä oli kaikkien eduskuntapuolueiden edustajat paikalla ja nuoret sai kysellä tärkeitä kysymyksiä ehdokkailta. Sverigedemokratien edustajan puhuessa koko halli buuasi.

Tein Aftonbladetin vaalikoneen viime viikolla ja tulokset eivät yllättäneet. Pitää tosin huomioida että tajusin kysymyksistä ehkä kolmasosan koska en jaksanut alkaa kääntämään joka toista sanaa. :-D Politiikkatermejä piti siis pikkusen päntätä! Tein testin uudestaan sunnuntaina kun tajusin asioista vähän enemmän ja tulokset muuttui vähän. Sverigedemokraterna piti kuitenkin viimeistä paikkaa.


Viime viikon perjantaina löysin koulun pihalta tän pinssin. Aistikaa ironia: toi on Sverigedemokratien kannatuspinssi ja tosiaan en ole ruotsalainen... :-D

Keskiviikkona meillä oli Skolval eli koulun vaalit. Näissä vaaleissa jopa mä sain äänestää, se oli tosi kivaa! Perjantaina saatiin tulokset Stormötessä (kaikki meidän koulun lukiolaiset kokoontuu saliin ja oppilaskunta kertoo tulevista tapahtumista yms. yhteisistä asioista). Meidän koulun lukiolaisista jopa 78% äänesti ja tulokset jakautuivat seuraavalla tavalla. Suhteelliset punavihreä enemmistö kuten Kalliossakin. :-D


Sunnuntai, vaalipäivä. Telkkarista tuli monelta kanavalta vaaliohjelmaa koko päivän. Hostvanhemmat ja -sisko kävivät äänestämässä Björsäterin äänestyspaikalla illalla juuri ennen sulkemista ja menin kiinnostuksesta mukaan. Tämä oli Ebban eka kerta äänestämässä, mullakin se on edessä ensi keväänä Suomen eduskuntavaaleja varten, odotan sitä niin innolla!


Illalla katsoimme vaalivalvojaisia ja jännitimme tuloksia. Lopullinen tulos:


Nyt alkavat vaikeat hallitusneuvottelut. Joka tapauksessa valta vaihtuu nyt Sosiaalidemokraateille ja Stefan Löfvenistä tulee pääministeri.

Musta oli tosi kivaa ja mielenkiintoista seurata Ruotsin vaaleja!

4 kommenttia:

Iida kirjoitti...

Tää oli kiva ja mielenkiintonen postaus! :D

Petra kirjoitti...

Kiitos! :)

Reeta Hietalahti kirjoitti...

Kuten totesitkin niin voit tosiaan äänestää suomen eduskuntavaaleissa keväällä. Ulkomailla ennakkoäänestysaika on 8.-11.4. Tästä linkistä pääsee katsomaan ennakkoäänestyspaikat: http://tulospalvelu.vaalit.fi/EPV2014/fi/uap_752.html
Norrköping on varmaankin sulle lähin?

Petra kirjoitti...

Joo oonkin tsekannut sen jo! :-) Ihmettelen vähän miksei Linköpingissä voi äänestää mutta ei Norrköpingiin onneksi ole kuin n. 20 min junamatka.