maanantai 11. toukokuuta 2015

Re-Entry Orientation

Tjenare!

Viikonloppuna meillä oli Ruotsin YFU:n järjestämä Re-Entry-leiri Tukholman Kärsögårdenissa. Kaikki tänne tulleet vaihtarit oli jälleen yhdessä - paitsi puolivuotisvaihtarit ja he, joiden vuosi keskeytyi jostain syystä. Mukana oli myös noin 15 vaihtaria, jotka saapuivat Ruotsiin vasta syyskuussa ja joita en siis nähnyt On-Arrival-leirillä.

Untitled
Nää ei selvästikään osaa kirjottaa mun sukunimeä... Neiti Pääkonen ilmoittautuu palvelukseen
Perjantaiaamuna matkustettiin junalla Linköpingistä Tukholmaan kahden muun Linköpingissä asuvan vaihtarin kanssa. T-Centralenissa tavattiin YFU:n vapaaehtoisia, joiden mukana löydettiin iso kasa muita vaihtareita ja matkustettiin yhdessä julkisilla noin puolen tunnin matka Kärsögårdeniin. Aluksi vaan asetuttiin huoneisiin ja odoteltiin muita saapuvaksi, junat kun tulivat perille eri aikoihin. Ruoka Kärsögårdenissa oli jälleen tosi hyvää ja tulikin syötyä aika lailla. :-D

Untitled

Perjantaina meillä oli ohjelmassa mm. Ruotsin YFU:n toimiston vierailu, kuluneesta vuodesta puhumista pienryhmissä sekä vuosikirjojen saaminen ja niihin kirjoittelu. Oli tosi kiva sekä kuulla että lueskella ja nähdä kuvia muiden vaihtareiden kokemuksista Ruotsissa.

Untitled

Seuraavana päivänä puhuttiin pienryhmissä mm. hyvästien jättämisestä, kotiinlähtemisestä ja tehtiin vähän itsereflektiota tän vuoden osalta. Mietittiin esimerkiksi, mitä kaikkea otetaan mukaan kotimaahan ja mitä jätetään tänne, oli ne sitten mieluisia tai epämieluisia asioita kuten ihania tai tyhmiä muistoja. Oli ahdistavaa alkaa ajatella lähtemistä ja hyvästejä, mutta meille painotettiin ettei sitä kannata jättää viime tinkaan, eli ehkä pitäis jo alkaa vähän pohtia mitä kaikille sanoisi. 49 päivää jäljellä... Tässä vaiheessa on todella ristiriitaiset fiilikset; en haluu jättää Ruotsia ja elämää, jonka oon tänne rakentanut, mut on kyllä tosi kiva päästä kotiin taas rakkaiden ihmisten luo. Musta siis EI ole yhtään kiva lähteä täältä mutta mua EI haittaa yhtään tulla kotiin.

Meillä oli myös pistekisa, jossa meidän joukkue oli lyömätön. ;-) Saatiin sunnuntaina tietää, että voitettiin mutta eipä se ollut mikään ihme kun löydettiin lähes kaikki asiat listalta! Pisteitä sai mm. koirasta, autosta, leiriohjaajasta, vaaleanpunaisesta tyynystä, litrasta merivettä...

Untitled
Untitled
Mirell Virosta :-)
Lauantai alkoi talviturkin heittämisellä kylmässä vedessä. Hyppäsin laiturilta ekana vaikka oonki vähän kipee. :-D Ei onneks ainakaan pahentunu vaikka illalla käytiin saunan yhteydessä uimassa vielä kaks kertaa! Saunassa olin oikea ekspertti; jotku pojat toi sinne koivunoksan ja ihmetteli mitä me sillä tehdään. Näytin sitten miten vastaa käytetään vaikka se aika säälittävä olikin!

Untitled

Sunnuntaina oli jäljellä siivous ja viimeinen pienryhmätapaaminen sekä tietysti perinteinen YFU:n halirinki. Otin pari panoraama kuvaa keskeltä rinkiä, että sain kaikki mukaan. :-D

Untitled
Untitled

Sitten olikin aika matkata taas kotiinpäin. Meillä oli aika paljon luppoaikaa T-Centralenissa, joten kävin Starbucksissa ostamassa Frapuccinon. :-)

Untitled

Leiri oli kiva niin kuin viimekin kerralla, oli tosi hauskaa nähdä muita vaihtareita ja kuulla heidän puhuvan ruotsia! Kaikki olivat kehittyneet tosi paljon ja jotkut puhuivat erittäin kaunista ja hyvää ruotsia. Muutama on edelleen epävarma eikä oikeastaan kommunikoi ruotsiksi lainkaan, mutta ymmärtää kyllä ruotsia.

Mulla oli vähän ulkopuolinen olo muiden vaihtareiden seurassa ainakin aluksi, olin nimittäin lähes ainoa, jolla ei ollut ketään jonka kanssa puhua omaa kieltään. Jotenkin myös se, että osasin ruotsia jo tänne tullessani ja tulen tosi samanlaisesta kulttuurista saa aikaan sen, ettei mulla ole ollut samalla tavalla vaikeaa sopeutua kuin monilla muilla vaihtareilla. Kyllä niitä yhtäläisyyksiäkin löytyy, mutta en oikein tunne itseäni perinteiseksi vaihto-oppilaaksi. Sama ongelma ilmennee myös Suomen Kotiaisissa (johon en tosin ole varma pääsenkö, koska mulla on ruotsin ylppäreiden kuuntelu leirin jälkeisenä päivänä), mulla ei oo kokemusta kommunikointivaikeuksista ja kulttuurishokista niin kuin lähes kaikilla muilla. Se ei tee mun tai kenenkään vuodesta parempaa tai huonompaa, ainoastaan erilaisen. Mutta en mä lähtenytkään vaihtoon kokemaan mitään eksoottista, vaan sopeutumaan Ruotsiin ja ruotsalaiseen kulttuuriin, että saisin tavallaan toisen kotimaan. Ja sen mä oon totta tosiaankin saanut.

Untitled

Ilmoittauduin tänään Suomen YFU:lle vapaaehtoiseksi. Ruksin kolme tehtävää: kummi ulkomaiselle vaihto-oppilaalle, vaihtaritunnin pitäjä kouluissa, sekä infotilaisuuksissa omasta vaihtovuodesta kertominen. Haluan nimittäin jatkaa tätä jollain lailla - omasta vuodesta kertominen, uusien vaihtareiden inspiroiminen ja ulkomaisten vaihtareiden auttaminen tuntuu tosi kivoilta hommilta jota tekisin tosi mielelläni!

Sen lisäksi muhun otettiin tänään yhteyttä Ruotsin YFU:n toimistolta ja kysyttiin, haluaisinko olla vastuussa YFUSweden-instagramtilistä tän viikon. Voitte vaan arvata vastauksen - oon jo jonkin aikaa miettiny että ois tosi kiva tehä niin, oon nimittäin nähny muiden vaihtareiden postaavan kuvia sinne! Käykää siis seuraamassa. ;-)

Ei kommentteja: