keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

56 dagar kvar till Sverige

Hejsan!

Haluan avata vielä vähän mun kohdemaavalintaa, ja uskon että monia kiinnostaakin kuulla vähän lisää siitä, miksi valitsin juuri Ruotsin. Maa, joka on niin lähellä, niin tuttu ja turvallinen.


Mä opiskelen vain kahta kieltä tosissani: englantia ja ruotsia. Mun periaate on, että haluan osata opiskelemani kielet sujuvasti ja kunnolla, jotta saisin niistä kaiken mahdollisen hyödyn irti. En siis opiskele montaa kieltä vähän (okei luin huvikseni pari kurssii espanjaa tänä vuonna mut ei lasketa niitä heh), vaan pari tarpeellista kieltä tosi hyvin. Ja mä koen, että suomalaisille englanti ja ruotsi on hyödyllisimmät ja tärkeimmät kielet osata. Tai no, ainakin mulle ne on! Toistaseks mun englanti on ruotsia sujuvampaa, eli yks syy kohdemaavalinnalle todella oli se, että haluan saada ruotsin yhtä hyväksi tai jopa paremmaksi. Englanninkielisistä valtioista olisin aksentin takia halunnut ainoastaan Yhdysvaltoihin (jälkikäteen ajateltuna myös Kanada olisi ollut hyvä vaihtoehto), mutta suoraan sanottuna siinä maassa en kestäisi elää kokonaista vuotta. Ruotsin jälkeen mun kohdemaatoivelistalla oli muut pohjoismaat, Norja ja Tanska.

Vaihto-oppilaaksi lähetään monista eri syistä. Osa haluaa oppia kokonaan uuden kielen, joku haluaa kokea täysin erilaisen kulttuurin, toinen haluaa kauas pois mahdollisimman erilaiseen paikkaan. Ja sitten olen minä. Mä en halua kauas, mä en halua mitään kokonaan erilaista. Mulla ei ole tarvetta sellaiseen. Ei tarvetta matkustaa maailman ääriin elämään täysin vieraassa kulttuurissa. En uskaltaisi, en edes haluaisi. Mä haluan ruotsin kielen sujuvammaksi, asua ulkomailla ja elää eri kulttuurissa, itsenäistyä, kokea vaihtovuoden ylä- ja alamäet, ottaa etäisyyttä Suomeen ja elämään täällä. Sen etäisyyden myötä saan mahdollisuuden etsiä itseäni vähän kauempaa. Ja kokea itse, olisiko Ruotsi sopivampi paikka mulle. Selvittää, voisiko maa, jossa tilastojen mukaan on eniten mun kanssa samanhenkisiä ihmisiä, todella olla vielä parempi paikka asua.


Ei, toi ei tarkota sitä, että mä en viihtyis Suomessa tai että kuvittelisin Ruotsin olevan täydellinen paikka elää. En todellakaan halua kuulostaa niin harhakuvitelmaiselta. Mutta mä oon käynyt Ruotsissa varmaan yli 20 kertaa, enkä koskaan Tukholman ulkopuolella. En mä tunne koko Ruotsia, en mä tiedä vielä mitään. En mä tunne sitä tavallisten ihmisten elämää, jota pääsen sinne nyt viimeinkin kokemaan.

4 kommenttia:

Anna Lahti kirjoitti...

Aivan ihana blogi, jään seuraileen! :)
oot kyl tosi rohkee, mä en välttämättä mun kielitaidoilla ois Ruotsiin uskaltanu lähtä, vaik siellähän sitä oppii.
Tosi mukavaa vuotta sulle! :-)

http://www.annaaelina.blogspot.fi/

Petra kirjoitti...

Voi kiitos!! Ihana, piristävä kommentti :-)

Olavi Seppänen kirjoitti...

Moi! Ei olla tuttuja, mutta kun nyt huomasin tämän, niin on pakko suositella matkalukemista:

http://en.wikipedia.org/wiki/The_New_Totalitarians

Löytyy myös käännöksinä "Uusi uljas Ruotsi" sekä "Det blinda Sverige". Kun luin itse, tunsin yhtä aikaa sekä ihailua että inhoa länsinaapuria kohtaan. Todella erikoinen kokemus...

Petra kirjoitti...

Moi Olavi ja kiitos vinkistä!