sunnuntai 24. elokuuta 2014

Nollning

Tjena!

Kouluaiheinen postaus jälleen. Nyt kyseessä on nasutus: vertailen tämän perinteen eroja Ruotsin ja Suomen lukioissa (tai oikeastaan omien koulujeni, sillä perinteet tietysti vaihtelevat kouluittain molemmissa maissa)!


Mulla alkoi täällä Ruotsissa koulu viikkoa myöhemmin kuin Suomessa. Kalliossa tervetulojuhla (nasutus) on vasta toisen kouluviikon perjantaina. Täällä Ruotsissa sitä on koko ensimmäinen viikko! Lukujärjestyksistä oli varattu kaksi viimeistä tuntia joka päivä "fadderveksamhetille" (fadder = tutor) eli nasutustoiminnelle ja tutustuttamiselle.

Itse nasutus mun molemmissa kouluissa on tosi kilttiä, kenenkään päälle ei heitellä mitään ällöttävää tai ei edes vettä! Samantyyppinen kaava kummassakin maassa on: ensin vähän "kiusataan", sitten käydään läpi jonkinlainen riitti jonka jälkeen on yhteisön täysivaltainen jäsen. Silloin osoitetaan hyväksyntää ja rakkautta, kaikki kiusaaminen unohtuu ja ykköset eivät enää ole muiden alapuolella vaan samalla tasolla.

Kalliossa ykköset ovat perinteisesti jonkinsortin orjia, kakkoset kiusaajia ja kolmoset pelastajia. Folkungassa uusia ykkösiä kutsutaan nolliksi koko ensimmäisen viikon ja perjantaina käydään läpi riitti jonka jälkeen heistä tulee ykkösiä. Koko kolmas vuosikurssi hoitaa nasutuksen, kakkoset eivät oikeastaan tee mitään.

Viikon aikana leikittiin paljon leikkejä ja tutustuttiin, parina päivänä nollien piti pukeutua jonkin yhteisen teeman mukaisesti ja kerran leipoa yhteistä fika-hetkeä varten. :-) Heidän piti myös tehdä esitys luokkienväliseen laulukilpailuun, joka pidettiin perjantaina. Meidän ihanat nollat voittivat koko kisan!!


Perjantai-iltana oli nollasta ykköseksi -riitti, ja yllättäen myös mä pääsin kokemaan sen! Musta tuli oikea estet-kolmonen. ;-)

Ei kommentteja: