sunnuntai 24. elokuuta 2014

Schema och kurser

Hallå!

Koulujuttuja jälleen. Nyt esittelen mun lukkarin sekä kurssit joita käyn tänä vuonna!

Koko luokalla on yhteiset ruotsin- ja uskontotiedon tunnit. Toivon että selviän edes jotenkuten ruotsin kanssa, tosin ei mun arvosanoilla ole tänä vuonna kauheasti väliä. Odotan ihan sikainnoissani tota uskontotietoa, koska se on tosiaan kaikilla oppilailla sama uskontokunnasta riippumatta. Se on varmasti siis tosi mielenkiintoista! Mulla ei viime vuonna ollut koulussa ollenkaan ET:tä joten musta on tosi kiva päästä miettimään noita juttuja taas. :-) Uskontotietoa mulla on vain jouluun asti, sillä se on vain 50 pisteen kurssi. Kaikkea muuta mulla on tietääkseni koko vuoden, koska ne ovat 100 pisteen kursseja.

Valinnaisiksi aineiksi otin englannin ja aineen nimeltä estetisk kommunikation. Englannista luultavasti saan ihan oikean arvosanan ja toivon että saisin siitä jonkun kurssin hyväksytyksi Suomessakin. Estetisk kommunikation vaikutti tosi kivalta, en oikein osaa selittää sitä mutta jotenkin se liittyy esiintymiseen. :-)


Noiden aineiden lisäksi mulla on laulu-, piano- ja bänditunnit sekä kuoroa kerran viikossa. Musiikkia siis mielin määrin! Eilen oli haku Folkungan parhaaseen kuoroon, kamarikuoroon. Se meni aika hyvin, toivotaan että pääsen mukaan! Kaksi kertaa viikossa on myös ainetta nimeltä "gymnasiearbete", jolla linjasta riippuen tehdään jonkinlainen lopputyö. Lähes kaikki muut linjat tekevät jonkin jäätävän esseepinon, mutta me teemme jotain luovaa kuten musikaalin tai konserttikiertueen! Emme ole vielä päättäneet mitä teemme, mutta kerron heti kun tiedän. ;-)

Ruotsissa oppilaat eivät itse tee omia lukkareitaan vaan ne tehdään koko luokalle, siksi munkin lukkarissa on kaikenlaista ylimääräistä kuten näette. Omaa valinnanvapautta on vähän verrattuna Suomen kurssimuotoiseen lukioon ja oman luokan kanssa vietetään tosi paljon enemmän aikaa. Tuntien ja välituntien pituudet on tosi epäsäännöllisiä, joten lukkarin ulkoaopettelu ei käy ihan yhtä helposti kun Kalliossa, jossa lukkari menee aina tosi loogisesti.

YFU:n suositus on, että vaihtarit käyvät koulua vähintään 25 tuntia viikossa. En oikein tiedä miten se pitäisi laskea, mutta ainakin toivon että tuossa on tarpeeksi vaikka aika rentohan se on!

Opeteltavana nyt täysin uusi systeemi, mutta kyllä mä varmasti tähän nopeasti totun. Oon todella tyytyväinen mun lukkariin: ei oo pitkiä päiviä tai hirveesti hypäreitä, pari myöhäisempää aamuakin! Aineet on aivan täydellisiä, odotan niin innolla tätä kouluvuotta! :-)

2 kommenttia:

Inka kirjoitti...

Hei! Toi sun lukkari näyttää yhtä monimutkaselta kun munki täällä Ruotsissa. On kiva lukee toisenki vaihtarin kuulumisii täält Ruotsist! :) ihana blogi sulla ja sun vaihto kuulostaa tosi kivalta.

Petra kirjoitti...

Haha jep! Voi kiitos :-) Toivottavasti sullakin on kivaa täällä!